Background Background

Specials-programma in zaal 2

Focus Filmtheater

19:30

Focus is meer dan film alleen! Wil je ontdekken wat het filmtheater nog meer te bieden heeft? Kom dan naar zaal 2 op de 1e verdieping.

Vanaf 19:30 uur presenteert Focus in deze multifunctionele zaal één grote Focus showcase, met onder andere een Motown instuif, de première van roadmovie De geharde rug met nagesprek met de makers, een kort filmcollege en een selectie Arnhemse dansfilms.

Programma zaal 2

19:30: Motown Instuif
20:30: Première De geharde rug + nagesprek
21:45: Drie korte Arnhemse dansfilms
22:45: De film als plaats – een kort filmcollege

 19:30 uur: Motown Instuif

In het kader van de première van de aanstekelijke documentaire Hitsville, the Making of Motown en omdat er in enorm veel films onvergetelijke Motown-toppers zijn gebruikt, is er een Motown Instuif met Focus’ favoriete zingende pianist Frank van Geest. Meezingen mag!

Zaal 2 | 19:30 uur | gratis, wel reserveren via www.focusarnhem.nl

20:30 uur: Première De geharde rug + nagesprek

In deze korte roadmovie reis je mee met de Arnhemse Mirthe Dokter naar West-Afrika – Ghana. Ze sluit zich aan bij seaturtle protector Uncle Raf in zijn strijd voor de reusachtige leatherback seaturtle, nog de enige in haar soort. Een mix van digitaal beeld, gemonteerd door filmmaker Rian van den Boom, en analoge animatie in de vorm van tekeningen, houtsneden en overheadprojectie, geanimeerd door kunstenaar Mirthe Dokter. In samenwerking met marine ecoloog Marjolijn Christianen(WUR), in onderzoek naar wat storytelling binnen wetenschappelijk onderzoek kan betekenen. Met nagesprek door Mirthe, Rian en ecoloog Marjolijn. Met ondersteuning van: Gemeente Arnhem en Provincie Gelderland.

Zaal 2 | 20:30  uur | gratis, wel reserveren via www.focusarnhem.nl

21:45 uur: Drie korte Arnhemse dansfilms

Er kon niet opgetreden worden tijdens de lange periodes van lockdown, maar het ligt natuurlijk niet in de aard van dansers om stil te zitten. Drie Arnhemse dansgezelschappen tonen in korte dansfilms hun talent en inventiviteit. Kom kijken naar Memory’s of the Future van Danscollectief Arnhemse Meisjes, Choreography of Altruïsm van Collective Prime en Reflections van Aymeric Aude en Hayden Idrus (beide dansen bij Introdans). Alle dansgezelschappen zijn ook aanwezig om kort te vertellen over de totstandkoming van hun films.

Memories of the Future (10 min)

In deze film speelt Danscollectief Arnhemse Meisjes met de tijd, al draaiend en dralend, totdat het heden het enige is dat overblijft. Dat is waar je je aan vast kunt houden: hier, nu. De beelden en bewegingen vertellen het verhaal van één mens en ieder mens tegelijkertijd. Een steeds terugkerende cyclus van overgave, vrijheid, doorzettingsvermogen en kracht, waar ervaringen uit het verleden en herinneringen uit de toekomst zich vermengen. Met muziek van Wout Kemkens (o.a. bekend van De Niemanders en Donnerwetter) en gefilmd door Floris Verweij.

Choreography of Altruïsm (5 min)

Vijf dansers staan in een  cirkel en zijn allemaal met elkaar verbonden doormiddel van hun huid en de lijnen van hun kleding. Wanneer het warme ochtendlicht de cirkel bestraalt worden ze wakker. Het is niet langer verantwoord om zo dicht met elkaar versmolten te zijn en ze worden abrupt steeds verder van elkaar gedreven. Tot ze naar een nieuwe wereld gezogen worden waar afstand en verwerking tot de basisorde behoren.

Reflections (3 min)

Reflections is gebaseerd op een werk dat Hayden Idrus eerder dit jaar maakte en waarin de vraag centraal staat: ‘hoe navigeren we elk onze eigen individuele reis?’. De film is geïnspireerd op het idee dat zelfreflectie een krachtig hulpmiddel kan zijn bij het oplossen van het ego.

Zaal 2 | 21:45  uur | gratis, wel reserveren via www.focusarnhem.nl

 

22:45 uur: De film als plaats – een kort filmcollege van filosoof Sabine Winters en filmwetenschapper/journalist Kevin Toma

Omdat we afgelopen jaar niet veel hebben kunnen reizen, en het nog steeds lastig is om je te verplaatsen naar verre oorden, bieden filosoof Sabine Winters en filmjournalist Kevin Toma een alternatief: de film. Een film is een wereld, een sfeer, een architectonisch hoogstandje waarin allerlei ideeën tot uiting komen. Wanneer voelen we ons thuis in een film? Hoe doet een film dat? Wanneer komen we een film binnen, wanneer stappen we er weer uit? Welke rol speelt kleur, materiaal of architectuur? Hoe zijn sferen opgebouwd in een film? Kunnen we in een film wonen en zo ja: hoe dan?

Zaal 2 | 22:45 uur | gratis, wel reserveren via www.focusarnhem.nl