Background Background

FILM: Drie korte Arnhemse dansfilms

Focus Filmtheater Zaal 2

21:45

Er kon niet opgetreden worden tijdens de lange periodes van lockdown, maar het ligt natuurlijk niet in de aard van dansers om stil te zitten. Drie Arnhemse dansgezelschappen tonen in korte dansfilms hun talent en inventiviteit.

Kom kijken naar Memory’s of the Future van Danscollectief Arnhemse Meisjes, Choreography of Altruïsm van Collective Prime en Reflections van Aymeric Aude en Hayden Idrus (beide dansen bij Introdans). Alle dansgezelschappen zijn ook aanwezig om kort te vertellen over de totstandkoming van hun films.

Memories of the Future (10 min)

In deze film speelt Danscollectief Arnhemse Meisjes met de tijd, al draaiend en dralend, totdat het heden het enige is dat overblijft. Dat is waar je je aan vast kunt houden: hier, nu. De beelden en bewegingen vertellen het verhaal van één mens en ieder mens tegelijkertijd. Een steeds terugkerende cyclus van overgave, vrijheid, doorzettingsvermogen en kracht, waar ervaringen uit het verleden en herinneringen uit de toekomst zich vermengen. Met muziek van Wout Kemkens (o.a. bekend van De Niemanders en Donnerwetter) en gefilmd door Floris Verweij.

Choreography of Altruïsm (5 min)

Vijf dansers staan in een  cirkel en zijn allemaal met elkaar verbonden doormiddel van hun huid en de lijnen van hun kleding. Wanneer het warme ochtendlicht de cirkel bestraalt worden ze wakker. Het is niet langer verantwoord om zo dicht met elkaar versmolten te zijn en ze worden abrupt steeds verder van elkaar gedreven. Tot ze naar een nieuwe wereld gezogen worden waar afstand en verwerking tot de basisorde behoren.

Reflections (3 min)

Reflections is gebaseerd op een werk dat Hayden Idrus eerder dit jaar maakte en waarin de vraag centraal staat: ‘hoe navigeren we elk onze eigen individuele reis?’. De film is geïnspireerd op het idee dat zelfreflectie een krachtig hulpmiddel kan zijn bij het oplossen van het ego.

Zaal 2 | 21:45  uur | gratis, wel reserveren via www.focusarnhem.nl

De rest van het programma in zaal 2:

19:30: Motown instuif
20:30: Première De geharde rug + nagesprek
22:45: De film als plaats – een kort filmcollege